ČAS BRANJA

Arboretum Volčji Potok je čudovit kraj za družinski izlet. Mi smo se v zadnjem mesecu tja odpravili kar dvakrat. Prvič na rahlo muhast po vremenu skoraj aprilski dan in drugič na sončen dan. Obakrat pa smo se imeli super. LABI družino sestavljamo Goran, Lara in najin sin Lan, ki je star dve leti in pol. Obakrat smo povabili tudi prijatelje z majhnimi otroci, kar je za otroke veliko bolj zanimivo kot pa le druženje z odraslimi.

NAJPOMEMBNEJŠE INFORMACIJE PREDEN GRESTE NA DRUŽINSKI IZLET V ARBORETUM VOLČJI POTOK

Kliknite za aktualne razmere, navodila in ostale podatke!

REGIJA

[current_post_category parent_category=regija] ​

STAROST

[current_post_category parent_category=starost-otrok] ​

LETNI ČAS OBISKA

[current_post_category parent_category=letni-casi]

TRAJANJE AKTIVNOSTI

[current_post_category parent_category=trajanje-aktivnosti]

VSTOPNINA

9 €

Družinski izlet v Arboretum Volčji Potok

VIDEO NAŠEGA OBISKA ARBORETUMA VOLČJI POTOK

Do sedaj sva se predstavila le v LABI spletni trgovini z otroškimi oblačili. Ker pa imava poleg unikatnih otroških oblačil za ponuditi tudi dosti več sva ustvarila tudi LABI družinski blog. V njem bova pisala kam vse se lahko odpravite na družinske izlete, kaj lahko počnete ob deževenih dneh in še mnogo več. Tudi na naših izletih in potovanjih bote velikokat videli Lana oblečenega v LABI oblačila kot so otroške hlače, puloverji, otroški trak za ušesa ali kapo. Ne malokrat pa se zgodi, da mi na izletu opazimo vas oziroma vaše otroke oblečene v najina oblačila in to nama res polepša dan. 💚

VSEBINA ZAPISA

CENIK VSTOPNIC ZA ARBORETUM VOLČJI POTOK

Vstopnice za obisk Arboretuma Volčji Potok so na voljo po različnih cenah, odvisno od kategorije obiskovalca in vrste vstopnice.

Za družine in tiste, ki želite večkrat obiskati arboretum, so na voljo posebne možnosti. Družinska vstopnica omogoča obisk ene ali dveh odraslih oseb, vključuje pa tudi osnovnošolske otroke ter otroke od dopolnjenega 3. leta dalje, pri čemer je skupaj lahko največ 5 otrok. Cena družinske vstopnice znaša 23,00 € za prvi obisk in 28,00 € za dva obiska v istem letu. Vstopnica za dva obiska je namenjena eni osebi ali družini, pri čemer prvi obisk velja na dan nakupa, drugi obisk pa je mogoč kadarkoli v istem letu, razen za posebne dogodke in dneve, ki so objavljeni na spletni strani Arboretuma.

Pomembno je omeniti, da vstopnic za dva obiska ni mogoče kupiti kot darilo in da v obdobju znižane vstopnine niso na voljo. V primeru želje po strokovnem vodstvu pa je potrebna predhodna najava vsaj 14 dni pred obiskom. Vsekakor pa pri obisku družine z majhnimi otroci strokovno vodstvo ni potrebno. V tem času bodo otroci veliko bolj navdušeni nad zaključkom sprehoda na igrišču in pa ogledu dinozavrov.

Če so z vami otroci, ki so mlajši od 3 let za njih ne plačate vstopnine.

Vstopnice lahko kupite tudi preko spletna na spletni strani Arboretuma Volčji Potok in se tako izognete morebitnemu čakanju pri okencu za nakup vstopnic pri parku.

CENIK VLAKCA, KI VOZI PO ARBORETUMU VOLČJI POTOK

Poleg vstopnic za obisk Arboretuma Volčji Potok, je na voljo tudi atrakcija arboretskega vlaka, ki je priljubljena predvsem med otroki.

Vlak sprejme od 40 do 60 potnikov in omogoča prijetno vožnjo po arboretumu. Za posameznike, vključno z otroki od 3. leta dalje, je cena vožnje z vlakom 3,00 € na osebo. Otroci do 3. leta starosti imajo možnost brezplačne vožnje z vlakom.

Za skupine pa velja posebna cena, ki znaša približno 2,50 € na osebo. Pomembno je, da skupine predhodno najavijo svoj obisk vsaj 14 dni vnaprej na vhod@arboretum.si ali na telefonsko številko 031 379 705.

Arboretski vlak predstavlja eno izmed atrakcij, ki prinaša dodatno doživetje in zabavo pri obisku Arboretuma Volčji Potok.

PRIPRAVA NA IZLET V ARBORETUM VOLČJI POTOK

Če se odpravljate na izlet v Arboretum Volčji Potok z otroci, je dobro, da se nanj dobro pripravite. Tukaj je nekaj nasvetov, na kaj ne smete pozabiti in kako se spopasti z različnimi vremenskimi razmerami.

– Ne pozabite na vstopnice za Arboretum, ki jih lahko kupite na spletni strani https://www.arboretum.si/ ali na blagajni parka. Otroci do 6. leta imajo brezplačen vstop, za ostale pa veljajo različne cene glede na starost in število oseb. Če želite prihraniti nekaj denarja, lahko izkoristite popuste za družine, skupine ali upokojence. Prav tako boste prihranili, če boste kupili vstopnice preko spleta.

– Pripravite si ustrezno obutev in oblačila za sprehod po parku, ki je velik 85 hektarjev in ima različne vrste rastlin in živali. Priporočamo vam, da obujete udobne čevlje, ki so primerni za hojo po makadamskih poteh. Prav tako se oblecite v plasteh, da se lahko prilagodite temperaturi. V parku je tudi več klopi in miz, kjer se lahko odpočijete ali pojeste malico.

– Ne pozabite na vodo in prigrizke. V Arboretumu je sicer možno kupiti pijačo in hrano, ampak če imate svojo, boste prihranili čas in denar. Poleg tega boste lahko otrokom ponudil bolj zdrave in okusne prigrizke, kot so sadje, oreščki ali sendviči.

– Ne pozabite na zaščito pred soncem ali dežjem, odvisno od vremenske napovedi. Če je sončen dan, vzemite s seboj kremo za sončenje, klobuk, sončna očala in dovolj vode za hidracijo. Če je napovedan dež, pa ne pozabite na dežnik, plašč ali anorak in dodatna oblačila za menjavo. V parku je tudi več nadstreškov in rastlinjakov, kamor se lahko zatečete pred slabim vremenom.

– S seboj vzemite fotoaparat ali telefon, da lahko ujamete lepe trenutke in motive v parku. Arboretum Volčji Potok je znan po svojih cvetličnih razstavah, kot so tulipani, vrtnice, rododendroni in vodne lilije. Poleg tega lahko vidite tudi dinozavre, ki so del stalne razstave v parku. Lahko se tudi udeležite kakšne delavnice ali prireditve, ki jih organizira Arboretum.

– Ne pozabite na dobro voljo in radovednost, da boste uživali v naravi in se kaj novega naučili. Arboretum Volčji Potok je odlična priložnost za spoznavanje različnih rastlin in živali. Lahko si preberete informativne table ali prospekte, ki so na voljo v parku. Lahko pa tudi povprašate osebje ali prostovoljce, ki vam bodo z veseljem pomagali ali odgovorili na vaša vprašanja.

Upam, da sem vam pomagal pri pripravi na izlet v Arboretum Volčji Potok z otroci. Vsekakor pa je za družinske izlete vedno podobna priprava. Mi tudi če gremo za več dni poskušamo čim manj komplicirati. Ko sem že pri večdnevnih izletih si lahko preberete tudi kako smo se imeli na izletu v Gardaland.

KAKO PRITI IN KJE PARKIRATI

Če želite priti do Arboretuma Volčji Potok, lahko izberete eno od naslednjih poti:

Iz Štajerske: zapeljite se po avtocesti A1 proti Ljubljani in zavijte na izvoz Domžale. Sledite oznakam za Radomlje in Volčji Potok. Arboretum je oddaljen približno 5 km od izvoza.

Iz Dolenjske: zapeljite se po avtocesti A2 proti Ljubljani in mimo obvoznice nadaljujte proti Mariboru. Zavijte na izvoz Domžale. Sledite oznakam za Radomlje in Volčji Potok. Arboretum je oddaljen približno 5 km od izvoza.

Iz Ljubljane: zapeljite se po regionalni cesti R2-409 proti Kamniku in zavijte levo v Radomljah. Sledite oznakam za Volčji Potok. Arboretum je oddaljen približno 3 km od Radomelj.

Iz Gorenjske: zapeljite se po avtocesti A2 proti Ljubljani in zavijte na izvoz Kranj vzhod. Sledite oznakam za Kamnik in Volčji Potok. Arboretum je oddaljen približno 15 km od izvoza.

Arboretum ima zelo dobro urejeno parkirišče pred vhodom, ki sprejme veliko vozil. Ob dnevih, ko je povečan obisk, pa se parkirišče razširi tudi na sosednje travnike.

druzinski-izlet-v-arboretum-volcji-potok-pot-z-avtomobilom

DELOVNI ČAS ARBORETUMA VOLČJI POTOK IN NAJBOLJŠI ČAS ZA DRUŽINSKI IZLET

Arboretum Volčji Potok je odprt vsak dan v tednu, vključno z vikendi in prazniki, s spreminjajočim se delovnim časom glede na letni čas.

Najboljši čas za družinski izlet je od aprila do avgusta, ko je park odprt od 8.00 do 20.00 ure.
V januarju in februarju ter novembru in decembru je delovni čas nekoliko krajši, od 8.00 do 17.00 ure.
V marcu in oktobru je park odprt od 8.00 do 18.00 ure, medtem ko je v septembru odprt od 8.00 do 19.00 ure.

Pomembno je opozoriti, da je zadnji vstop v park možen eno uro pred uradnim zaprtjem.

Poleg tega, imata tudi vrtni center in cvetličarna določen delovni čas. Vrtni center Arboretum Volčji Potok je odprt od ponedeljka do petka med 8.00 in 19.00 uro, ob sobotah med 8.00 in 15.00 uro, medtem ko je ob nedeljah in praznikih zaprt.

Cvetličarna je odprta od ponedeljka do četrtka med 09.00 in 19.00 uro, ob petkih in sobotah med 9.00 in 20.00 uro, medtem ko je ob nedeljah in praznikih zaprta.

NAŠA IZKUŠNJA NA IZLETU V ARBORETUM VOLČJI POTOK

Arboretum Volčji Potok je čudovit kraj za družinski izlet. Mi smo se v zadnjem mesecu tja odpravili kar dvakrat. Prvič na rahlo muhast po vremenu skoraj aprilski dan in drugič na sončen dan, ko si je Lan lahko končno privoščil kratke hlače, ker je bilo tako toplo. Obakrat pa smo se imeli super. LABI družino sestavljamo Goran, Lara in najin sin Lan, ki je star dve leti in pol. Obakrat smo povabili  tudi prijatelje z majhnimi otroci, kar je za otroke veliko bolj zanimivo kot pa le druženje z odraslimi.

Ena od stvari, ki so nam bile všeč v arboretumu, je možnost izposoje majhnih vozov. Ugotovili smo, da so priročni. Saj smo lahko v njih prevažali otroke ali pa stvari, ki smo jih prinesli s seboj. Otroci so se zabavali tudi tako, da so sami vlekli voz ali pa se vozili v njem.

druzinski-izlet-v-arboretum-volcji-potok-prevazanje-v-vozu

V arboretumu smo si ogledali tudi razstavo dinozavrov, ki so postavljeni takoj zraven otroškega igrišča. Lan je bil navdušen nad velikimi in pisanimi dinozavri, ki so oddajali zvoke in se premikali. Lan in njegov prijatelj rada oponašata dinozavre in njun dinozaverski arrrrr je prav posrečen 😀 Vsekakor je bil to del arboretuma, ki sta ga oba komaj čakala in res moram poudariti, da je v Arboretumu Volčji Potok res izjemno igrišče in že samo zaradi njega bi se splačalo priti v Arboretum.

Med sprehodom po parku smo našli tudi jezerce, kjer smo metali kamenčke. To je ena od najljubših aktivnosti našega Lana, ki rad meče kamenčke v vodo in opazuje kako šprica, ko priletijo v vodo.

Ko smo se malo utrudili od hoje in igre, smo si privoščili sladoled v enem od lokalov v arboretumu. Otroci so si izbrali svoje najljubše okuse sladoleda in si jih z užitkom polizali. Na trenutke so kar tekmovali v tem kdo bo imel večje “brke” 🙂

druzinski-izlet-v-arboretum-volcji-potok-otrosko-igrisce-trampolin

Zadnja postaja na našem izletu po Arboretumu Volčji Potok je bilo otroško igrišče, ki je res izjemno. Ima veliko različnih igral za vse starosti in okuse. Lan se je najbolj zabaval na trampolinih, kjer je skakal in skakal. Prvič se je tudi spustil po mini ziplinih, ki so ga navdušili. Smejal se je na ves glas in še sreča, da je tako veliko igrišče, drugače bi ga kar težko spravili naprej. Tudi mi smo se preizkusili na “igralih”, kot je bil labirint, kjer smo tekli za otroci in se skrivali.

Naš obisk arboretuma Volčji Potok je bil res nepozaben. Uživali smo v naravi, igri in družbi. Priporočamo ga vsem družinam, ki iščejo zabavo v naravi!

SVET DINOZAVROV V ARBORETUMU VOLČJI POTOK

V Arboretumu Volčji Potok vas čaka nepozabno doživetje za celotno družino. Sprehodite se med 13 velikanskimi dinozavri, ki bodo navdušili tako otroke kot tudi odrasle. Srečali boste Alozavra, ki je nekoč strašil na odprtih območjih, Brachiosavra, kralja gozdov in močvirnih ravnin, ter Iguanodona, zobatega rastlinojeda, ki je domoval v gozdovih in močvirnatih območjih. Ne zamudite Memenhizavra, mamenškega kuščarja, dolgega kar 25 metrov, ter Stirakozavra ostastega kuščarja, ki je bil znan po svojih izstopajočih rogih. In seveda, v Arboretumu Volčji Potok se skriva tudi Tiranozavra – Tyrannosaurus Rex, najbolj prepoznaven dinozaver. V Arboretumu boste doživeli nepozabnem družinski izlet in odkrijte čarobni svet teh pradavnih bitij.

Še en svet dinozavrov in celo dinozavrove stopinje pa lahko vidite tudi na izletu na Brione na katerem smo tudi bili letos.

FOTOGRAFSKI NASVETI ZA LEPE SPOMINE

Arboretum Volčji Potok je čudovit kraj za fotografiranje in ustvarjanje lepih spominov. Če želite narediti najboljše fotografije, vam ponujam nekaj profesionalnih nasvetov.

Ko fotografirate otroke, jih pustite, da se igrajo in uživajo v naravi. Ne silite jih v poziranje, ampak jih raje fotografirajte v njihovih naravnih pozah in v gibanju. Tako boste dobili bolj pristne in živahne fotografije.

Če vam fotografiranje ni najbolj pomembna dejavnost družinskega izleta (kar je prav!) potem nebo čisto nič narobe, če boste spomine zabeležili kar s telefonom. Priznam, da sem sam potreboval kar dosti časa, da sem ugotovil, da družinski izlet ni enak fotografiranju poroke ali kakšnega drugega dogodka. Dostikat sem nosil s seboj vso fotografsko opremo in si želel narediti najbolj popolne fotografije kot znam. Odkar pa imava Lana pa so stvari drugačne. Zavedam se, da je moja vloga veliko večja kot takrat, ko sem v službi kot poročni fotograf. Na družinskem izletu je moja želja, da vsi uživamo, tečemo, se smejimo in smo srečni. Vse to pa lahko za družinske albume brez težav ujamem tudi s fotoaparatom v mobilnem telefonu!

Za tiste, ki pa vseeno uporabljate profesionalne fotoaparate in z njimi ujamete fotografije za domači album pa imam še nekaj tehničnih pravil:

Če želite poleg svoje družine in njihovih portretov pokazati lepoto okolice Arboretuma Volčji Potok, uporabite bolj zaprto zaslonko. To bo povečalo globinsko ostrino in naredilo bolj ostro ozadje. Koliko zaprta mora biti zaslonka, je odvisno od goriščnice objektiva in razdalje do oddaljenosti oseb na fotografiji.

Če želite ujeti hitro dogajanje, kot je tek ali igra otrok, uporabite hitrejši čas zaklopa. To bo zaustavilo gibanje in naredilo ostrejše fotografije. Če boste na izletu na sončen dan boste brez težav fotografirali tudi s 1/2000 sekunde. Če pa bo dan, ko boste na izletu bolj oblačen pa lahko dvignete ISO vrednost in s tem boste lahko za pravilno ekspozicijo še vseeno fotografirali pri zadovoljivo hitrem času zaklopa.

Najlepše fotografije bodo nastale ob lepi svetlobi. To je predvsem zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko je sonce nizko na nebu. Takrat boste dobili tople barve in mehke sence. Torej bolj pozno v dnevu kot boste v Arboretumu lepše bodo fotografije že samo zaradi tega, ker bo nizko sonce naredilo dinamične fotografije.

Fotografske nasvete za vas pišem Goran Vadlja Kamenjašević, ki sem med drugim tudi poročni fotograf. Moje fotografske zgodbe lahko najdete na spletni strani www.goranvk-wedding.com. Še več fotografskih nasvetov, ki vam bodo pomagali ustvariti popolno zgodbo na družinskem izletu sem napisal v tem blogu o našem družinskem pohodu na Menino planino.

GALERIJA DRUŽINSKEGA IZLETA V ARBORETUM

KAM V BLIŽINI NA KOSILO

Po družinskem izletu dostikrat iščemo tudi restavracijo, ki ima dobro ponudbo tako za starše kot tudi za otroke. Tukaj so najboljše restavracije prijazne otrokom v bližini.

VREME V ARBORETUMU VOLČJI POTOK

DELITE TA ZAPIS:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Twitter
Email