Search
Close this search box.

ČAS BRANJA

V letu 2023 odpravili na enodnevni izlet na Brione. Ker smo vsako leto večkrat v Istri je bilo le vprašanj časa kdaj bo tudi Lan prvič šel na ogled teh za naš prostor zelo pomembnih otokov. Je pa tako, da se vedno sprašujemo ali je otrok že dosti star za določen izlet ali ne. Tako smo se pred nekaj meseci spraševala če je Lan dosti star za obisk Gardalanda. Takrat je bil vsekakor odgovor DA. Ko pa smo se odločali za Brione pa je bilo moje mnenje, da mu bo vožnja z ladjico in vlakcom vsekakor všeč. Ostale dejavnosti pa bodo za starejši del družine ? Najprej smo za vas zbrali pomembne podatke pred obiskom Brionov, da jih boste obiskali v pravem času in boste lahko kar se da uživali.

NAJPOMEMBNEJŠE INFORMACIJE PREDEN GRESTE NA DRUŽINSKI IZLET NA BRIONE

Kliknite za aktualne razmere, navodila in ostale podatke!

Enodnevni izlet na Brione

VIDEO NAŠEGA ENODNEVNEGA IZLETA NA BRIONE

Do sedaj sva se predstavila le v LABI spletni trgovini z otroškimi oblačili. Ker pa imava poleg unikatnih otroških oblačil za ponuditi tudi dosti več sva ustvarila tudi LABI družinski blog. V njem bova pisala kam vse se lahko odpravite na družinske izlete, kaj lahko počnete ob deževenih dneh in še mnogo več. Tudi na naših izletih in potovanjih bote velikokat videli Lana oblečenega v LABI oblačila. Ne malokrat pa se zgodi, da mi na izletu opazimo vas oziroma vaše otroke oblečene v najina oblačila in to nama res polepša dan. 💚

VSEBINA ZAPISA

POMEMBNI PODATKI IN PRIPRAVA PRED IZLETOM NA BRIONE

Preden se odpravite na enodnevni izlet na Brione, je dobro, da se vnaprej pripravite, da vas nebo kaj presenetilo. V tem odstavku vam bom predstavil nekaj najpomembnejših informacij, ki jih morate vedeti, preden se odpravite na pot.

druzinski-izlet-brioni-safari-slon

KDAJ NA BRIONE

Brionski otoki so odprti za obisk skozi vse leto. Verjetno bi si rekli, da je najboljši čas za obisk v času klasičnih počitnic na morju, kar je poleti. No po naši izkušnji bi vam to vsekakor odsvetoval.

Glede na to, da je v Istri tudi pomladi in jeseni še prijetno toplo bi vsekakor bolj predlagal obisk takrat kot poleti. Mi smo bili na izletu na Brionih sredi najbolj vročega poletja in je bila že samo hoja po otoku res konkretno naporna oziroma neprijetna. Če pa se odločite za izlet v poletnih mesecih pa ne pozabite na dodatna otroška oblačila, da boste otroka lahko preoblekli če mu bo vroče.

LABI OTROŠKA OBLAČILA
Naredite vaše družinske izlete še bolj posebne z LABI otroškimi oblačili

KOLIKO ČASA OSTATI NA BRIONIH

Za enodnevni izlet na Brione je dovolj 6-8 ur. Je pa sicer odvisno od tega za kakšen izlet po se odločite. Na velikem Brionu si lahko od najbjbolj očitnih ogledate te atrakcije: Safari park, stalna razstava Josip Broz Tito na Brionih, muzej nagačenih živali, dino park. Poleg tega pa je še kar nekaj arheoloških ostankov, cerkev, golf igrišče in še mnogo tega.

Torej res je odvisno od tega kar vas zanima oziroma če greste z otrokom tudi kar bo zanimalo otroka, da bo izlet zanimiv za vso družino. Če pa želite izbrati več aktivnosti in se želite še sprehoditi po otoku potem vsekakor predlagam, da si rezervirate kar cel dan za izlet po Brionih. Je bolje, da se lahko med aktivnostmi kdaj tudi usedete in spočijete kot, da bi cel dan dirkali od ogleda do ogleda.

KAKO PRITI DO BRIONOV IN KJE PARKIRATI

Najboljši način za dostop do Brionov iz Slovenije je z avtomobilom. Iz Ljubljane se peljete po avtocesti A1 proti obali in potem nadaljujete proti Puli. Izstopite na izvozu za Fažano in sledite oznakam za Brione. Pot iz Ljubljane do Fažane traja približno 2 uri in pol.

PARKIRANJE NA IZLETU NA BRIONE - IZ FAŽANE

V Fažani lahko parkirate na mestnih parkiriščih, na organiziranih parkiriščih ali na parkirišču pri trgovini Plodine. Parkirišče pri trgovini Plodine je brezplačno, vendar je v visoki sezoni lahko zasedeno zaradi povečanega obiska trgovine.

Navodila za parkiranje

  • Mestna parkirišča: V centru Fažane so na voljo javna parkirišča, ki so plačljiva. Cena parkiranja je od 0.30 € do 2 € na uro.
  • Organizirana parkirišča: V bližini trajektnega pristanišča je na voljo organizirano parkirišče, ki je plačljivo. Cena parkiranja je od 20 € na dan.
  • Parkirišče pri trgovini Plodine: Parkirišče pri trgovini Plodine je brezplačno, vendar je v visoki sezoni lahko zasedeno. Parkirišče se nahaja na naslovu: Puljska ul. 20, 52212, Fažana, Hrvaška.
parkiranje-fazana-izlet-na-brione

Nasveti za parkiranje:

  • Če potujete v visoki sezoni, je priporočljivo, da parkirate na organiziranem parkirišču.
  • Če potujete izven sezone, lahko poskusite parkirati na parkirišču pri trgovini Plodine.

NAJBOLJŠE VREME ZA IZLET

Za obisk Brionov je najbolje izbrati dan z jasnim in sončnim vremenom. V tem času boste lahko v celoti uživali v lepoti otokov. V nasprotnem primeru je najbolje, da izlet prestavite, ker je večina aktivnosti na Brionih na odprtem. Vsekakor si ne želite, da bi otroci na izletu na Brione potrebovali LABI kapo ali trak za ušesa, ker bo tako mrzlo 😀

DOSTOP DO BRIONOV

Na Brione se najlažje pripeljete z ladjo iz Fažane. Vožnja traja približno 20 minut. Vozni red si lahko ogledate na spletni strani Jadrolinije ali pa si tako kot mi rezervirate izlet kar preko strani Brionov.

Možnost imate izbrati tudi izlete, ko se z ladjo peljete le okoli otokov. Ali pa takšnega, da boste imeli na ladji tudi kosilo ali večerjo. Izberite si takšen izlet na Brione, ki bo najbolj odgovarjal vsem družinskim članom.

NAŠA IZKUŠNJA NA IZLETU NA BRIONE

LADJICA IZ FAŽANE DO VELIKEGA BRIONA

Že vožnja z ladjico je bila za Lana atrakcija, ki bi lepo zapolnila njegova doživetja za ta dan. Bi pa rekel, da je za triletnika popolno tudi to, da je vožnja kratka nam zato ni postalo dolgčas 🙂. Zanimivo je bilo vse od gledanje valov, do obračanja, do tega, da je prijetno pihalo in nam vsaj za nekaj trenutkov ni bilo grozno vroče.

Takoj po izkrcanju iz ladjice pa nas je čakalo drugo mini doživetje za Lana: vožnja z vlakcem na safari.

druzinski-izlet-brioni-pogled-z-ladjice

VOŽNJA Z VLAKCEM PO BRIONIH

Sploh zato, ker smo šli na ta izlet v juliju je bila tudi vožnja z vlakcem prijetna ohladitev. Prav lepo je bilo sedeti na vlakcu medtem, ko je vetrič nežno pihal in nas hladil. Tudi vse kar smo videli iz vlakca je bilo atrakcija zase.

druzinski-izlet-brioni-titov-cadillac
Preverite najnovejšo kolekcijo LABI otroških kap
Izberite vrhunsko kakovost in modni dizajn z LABI otroškimi kapami.

OGLED SAFARI PARKA V VROČINI KAR IZ VLAKCA

Seveda pa je veliko bolj zanimiv od tega bil safari in živali, ki smo jih videli. Res ni ogromno živali, ki bi jih lahko videli na otoku ampak je še vseeno zanimiva zapuščina. To, da smo videli kar nekaj afriških živali na dosti bolj odprtem prostoru kot v živalskem vrtu je bilo lepo.

MALICA V SENCI

V naši družini sva vsaj dva takšna, ki sva lačna vsaj vsaki dve uri 😀 in zato smo si morali privoščiti tudi malico. Uspeli smo najti klop v senci in se na kratko okrepčali medtem pa ja Lan za nekaj minut tudi zatisnil oči.

OGLED MUZEJEV NA BRIONIH (NAGAČENE ŽIVALI IN TITO NA BRIONIH)

Meni sta bila oba dela muzeja izredno všeč. Že zunanji eksponat: Titov Cadillac je za naš prostor redek in seveda nedotaknjeno ohranjen. Takšne avtomobile sem videli le še na potovanju po Kubi, seveda pa tisti niso bili niti približno tako ohranjeni 🙂

Zbirka nagačenih živali, ki jih je Tito med vladanjem Jugoslaviji prejel kot protokolarna darila pa je bila všeč vsem trem. Če sem pri avtomobilu bil jaz bolj navdušen kot Lara in Lan je pri ogledu živali bil Lan vsekakor dosti bolj navdušen.

Tudi ogled fotografske razstave Tito na Brionih je bil zanimiv ampak smo ga seveda v prisotnosti triletnika opravili v malce hitrejšem tempu.

druzinski-izlet-brioni-tiger

KAJ BI ŽELELI VEDETI PREDEN SMO ŠLI NA IZLET

Vedno lahko naredimo kaj bolje ali ugotovimo, da bi naslednjič storili kaj drugače. Pri našem družinskem izletu na Brione je edina stvar, ki jo bomo naslednjič spremenili letni čas obiska. Vsekakor ne bomo prišli več v vročem poletju, ker nas je to kar konkretno omejilo. Raje se bomo na izet odpravili v pomladi ali jeseni, ko so temperature bolj primerne in bomo lahko bolj udobno uživali v lepotah otoka.

PO BRIONIH BI LAHKO ŠLI TUDI Z GOLF AVTKOM ALI KOLESI

Za tiste, ki se ne bi želeli sprehajati je na otoku tudi možnost najema raznih vozil. Kakor sem opazil so vsa vozila električna. Najamete si lahko golf avto, skuter ali kolesa (ta niso električna). So pa cene za najem konkretno visoke. Recimo najem golf avtomobila je v visoki seznoni 40€ na uro ali 200€ za celoten dan. Najem skuterja stane 20€ na uro, najem kolesa pa 7€ na uro ali 30€ na dan.

Je pa otok tako velik, da je vsekakor tudi najem enega od vozil ni slaba ideja če se želite udobno pripeljati do raznih delov otoka.

FOTOGRAFSKI NASVETI ZA LEPE SPOMINE

UJEMITE POPOLNO RAZMERJE SPOMINOV IN UŽIVANJA V TRENUTKU

Včasih je umetnost že to kdaj fotografirati in ne kaj in kako fotografirati. Vsi, ki že imamo otroke in si želimo spominov na naše družinske izlete se zavedamo, da zna biti včasih težko že samo narediti fotografijo. Torej vsekakor ni dobro ves čas skakati okoli s fotoaparatom, ker tako sami ne boste doživeli izleta in ob tem boste skoraj zagotovo tudi vznemirili otroka.

Moj način je vedno, da z Lano maksimalno uživam in mu predstavim vse kar vidimo. Želim si, da vsi maksimalno uživamo in doživimo trenutke, ki se dogajajo. Fotografije pa poskusim posneti med tem v bolj dokumentarnem stilu brez, da sploh povem, da bom fotografiral.

Druga možnost pa je, da na koncu, ko vidim kaj nam je najbolj všeč rečem, da bi se tukaj fotografirali in večini primerov naredimo fotografije, ki so lepe za spomine na naše izlete.

Zgodi se tudi, da Lanu pač ni do fotografiranja in v tem primeru pač poskusim pozabiti na svojo idejo in njemu prepustiti uživanje in je že dokumentiranje čisto zadosti.

NASVETI ZA FOTOGRAFIRANJE NA PROSTEM

Glede na to, da je večina aktivnostih izleta na Brione na prostem bom danes napisal nekaj osnovnih pravil, ki vam bodo pomagala pri fotografiranju na prostem.

RAVNINA HORIZONTA

Sploh pri tem, ko imamo v večini fotografij vključeno tudi morje je res dobro, da pazimo na ravnino horizonta. Velikokrat sem presenečen kako komu uspe držati fotoaparat postrani ne glede na to, da kader zahteva uravnovešeno in logično kompozicijo. Če se vam dogaja to bi rekel, da verjetno preveč hitite. Torej preden fotografirate bodite pozorni na ravnino zaključka morske gladine in začetka neba.

Če vam bo lažje si lahko na zaslonu prižgete tudi 3×3 mrežo za kadriranje ali pa celo digitalno libelo, ki vam bo pomagala pri tem, da boste kadrirali uravnoteženo.

LOGIČNA KOMPOZICIJA

Logična kompozicija se lahko začne ravno z 3×3 režo za kadriranje. V večini primerov si lahko zamislite tri dele vsakega kadra: ospredje, sredina in ozadje. Torej če govorimo o morski pokrajini bi lahko rekli, da naj bo v zgornjih treh kvadratkih kadra morje. V srednjih treh naj bo nekaj zanimivega kar fotografirate. Veliko pa boste dodali če boste tudi v ospredje, torej v spodnje tri kvadratke kadra, uspeli dodati kaj zanimivega, kar bo vodilo pogled proti srednjemu delu kadra.

To je nekakšna osnova za fotografiranje pokrajine. Seveda smo lahko pri kadriranju v 3×3 mreži pozorni tudi na dosti več detajlov kompozicije. Ampak začnimo z osnovami v naslednjih fotografskih nasvetih pa bom dodajal tudi bolj napredne ideje kompozicije.

TEHNIČNA PRAVILA ZA POPOLNE FOTOGRAFIJE ŽIVALI

Fotografiranje živali je lahko ena težjih zvrsti fotografije. Čeprav poznamo veliko zvrsti fotografiranja živali so pri večini tehnična pravila podobna.

Potrebovali boste objektiv z dolgo goriščnico, ker boste težko stopili blizu. Naj bo to na safariju na Brionih kjer vam to onemogočajo ograje ali pa v Afriki kjer to ni priporočljivo. Torej dobro je imeti objektiv z 200+ milimetri gorišnice, da boste lahko dejansko fotografirali “portret” živali.

 

Fotografirajte v prioriteti zaslonke. V situaciji, ko boste mogoče videli kader na hitro se ne želite pretirano ukvarjati z vsemi tremi nastavitvami fotoaparata (zaslonka, čas, iso). Nastavite si na prioriteto zaslonke in si glede na svetlost, željeno zamegljenost ozadja in ostrino živali določite odprtost zaslonke. Čas in iso vrednost pa prepustite fotoaparatu. Tako boste pripravljeni na kadriranje in fotografiranje, ko bo to potrebno.

Vsekakor uporabljajte avto fokus, ker je v veliki večini primerov hitrejši od vas. Tako boste imeli največ ostrih fotografij.


Seveda moram omeniti, da vsa ta pravila na safariju na Brionih niso tako pomembna ker imate veliko časa za fotografiranje. Tukaj so živali še vseeno za ogradami in so v večini primerov relativno daleč od vas. Tako, da bo najpomembneje, da imate s seboj pravi objektiv.

druzinski-izlet-brioni-safari-zebre

Kot pa vidite na zgornji fotografiji pa lahko tudi z objektivom s krajšo goršičnico in kreativno kompozicijo naredite lepe fotografije.

GALERIJA DRUŽINSKEGA IZLETA NA BRIONE

VREME V ISTRI

Kaj vse Lara in Goran šivava in vam ponujava pod blagovno znamko LABI

Pod znamko LABI otroška oblačila, ki jih s ponosom izdelujeva v Sloveniji, vam predstavljava priljubljene izdelke, ki bodo poskrbeli za toplino, udobje in stil vaših malčkov.

Otroški trak za ušesa je odličen pripomoček za zaščito ušes pred mrazom in vetrom, hkrati pa poskrbi za modni dodatek, ki popestri otroške outfite.

Otroška kapa je nepogrešljiv del otroške garderobe, saj zagotavlja toploto in zaščito glave v hladnejših dneh, ob enem pa je na voljo v različnih barvah in vzorcih, ki bodo pritegnili pozornost vaših malčkov.

Cevasti šal je najbolj uporaben šal po svojih obliki v otroških letih. Vsi vemo, da klasični šali ne ostanejo dolgo okoli otrokovega vratu, ker so preveč razigrani. Teh težav pri cevastem šalu LABI ne boste imeli.

Otroške hlače so oblikovane za udobno gibanje, izdelane iz kakovostnih materialov, ki omogočajo otrokom nemoteno igro in raziskovanje sveta okoli sebe.

Otroške kratke hlače so idealne za poletne dni, zagotavljajo svobodo gibanja in svežino, hkrati pa so modne in v trendu s sodobno otroško modo.

Otroški puloverji so mehki, topli in prijetni na otip, nudijo zaščito pred mrazom, hkrati pa so stilsko dovršeni, da bodo vaši malčki izstopali v množici.Z nakupom naših otroških oblačil pod blagovno znamko LABI podpirate domačo proizvodnjo in skrb za udobje ter varnost vaših otrok. Izberite najboljše za vaše najmlajše in jih obdarite s kakovostnimi oblačili, ki so z ljubeznijo izdelana v Sloveniji.

DELITE TA ZAPIS:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
Twitter
Email