Otroci hitro rastejo in njihova oblačila se morajo prilagajati njihovi rasti in spreminjajočim se potrebam. Ena ključnih oblačil za otroke so hlače, in izbira primerne velikosti in kroja je pomembna, da otrok udobno in svobodno giba. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, kako izbrati pravi kroj za otroške hlače.

 1. Velikost: Pravilna velikost je ključna za udobno nošenje hlač. Otroške hlače naj bodo dovolj ohlapne, da omogočajo svobodo gibanja, hkrati pa ne prevelike, da se otroku ne spuščajo z bokov ali se ne zapletajo v noge. Pri izbiri velikosti se vedno ravnamo po otrokovi dejanski meri pasu in bokov, ter upoštevamo tudi dolžino nog.
 2. Kroj: Kroj hlač je prav tako pomemben dejavnik. Obstaja več vrst krojev otroških hlač, kot so široke hlače, kavbojke, športne hlače, pajkice itd. Vsak kroj ima svoje značilnosti in prednosti, zato je pomembno izbrati kroj, ki ustreza otrokovemu slogu in aktivnostim, v katerih bo nosil hlače. Na primer, za prosti čas in igro na prostem so lahko primerne široke hlače z elastičnim pasom, medtem ko so za športne aktivnosti primerne ozke hlače, ki se dobro prilegajo.
 3. Material: Material, iz katerega so izdelane hlače, je pomemben za udobje in trajnost. Otroške hlače naj bodo iz kakovostnih materialov, ki so mehki na koži, zračni in odporni na obrabo. Priljubljeni materiali za otroške hlače so bombaž, denim, flis, športni materiali itd. Upoštevajte tudi letni čas in aktivnosti, v katerih bo otrok nosil hlače, ter izberite ustrezne materiale glede na vremenske razmere in potrebe otroka.
 4. Funkcionalnost: Funkcionalnost hlač je prav tako pomemben vidik pri izbiri kroja. Otroške hlače naj imajo praktične elemente, kot so elastičen pas, nastavljiv pas, žepi, zadrga itd., ki omogočajo enostavno oblačenje, prilagajanje in shranjevanje drobnarij. 
LABI-unikatna-otroska-oblacila-otroske-hlace

Kakšne kroje otroških hlač poznamo?

Obstaja več vrst krojev otroških hlač, med njimi:

 1. Široke hlače: To so ohlapne hlače z več prostora v predelu bokov in stegen, kar omogoča svobodo gibanja. Pogosto imajo elastičen pas ali pas z vrvico, ki omogoča prilagajanje in udobno nošenje. Široke hlače so primerne za prosti čas, igro na prostem in udobno nošenje doma.
 2. Kavbojke: To so priljubljene otroške hlače, ki imajo običajno ožji kroj, sežejo do gležnjev in so narejene iz jeansa ali denim materiala. Kavbojke so lahko klasičnega kroja ali pa imajo različne detajle, kot so okrasni šivi, potiski ali zdrsne zanke za pas. Kavbojke so primerne za vsakdanjo uporabo in se dobro prilegajo različnim stilom oblačenja.
 3. Športne hlače: To so hlače, ki so običajno narejene iz lahkih, zračnih materialov, kot so športni materiali, in so namenjene športnim aktivnostim. Običajno imajo ozek kroj, elastičen pas in so udobne za gibanje. Športne hlače so primerne za dejavnosti, kot so tek, fitnes, plezanje in druge športne aktivnosti.
 4. Pajkice: To so oprijete hlače, ki se raztezajo in so narejene iz elastičnih materialov, kot so najlon, spandex ali mešanice različnih materialov. Pajkice so zelo udobne za nošenje, se dobro prilegajo telesu in so primerne za športne aktivnosti, ples, jogo ali kot spodnji sloj pod krili in oblekami.
 5. Jogger hlače: To so športno-modne hlače z elastičnim pasom, ki se končajo z elastičnimi manšetami okoli gležnjev. Jogger hlače so običajno narejene iz mehkih in udobnih materialov ter so primerne za prosti čas, športne aktivnosti ali kot modni kos oblačila.
 6. Kratke hlače: To so hlače, ki segajo nad kolena ali do sredine stegen in so primerne za poletne dni ali športne aktivnosti v toplejšem vremenu. Kratke hlače so lahko v različnih krojih, od ohlapnejših športnih kratkih hlač do oprijetih pajkic.

Obstaja še več vrst krojev otroških hlač, vključno z različnimi kombinacijami zgoraj naštetih krojev. Pomembno je izbrati kroj glede na dejavnost, udobje, stil in starost otroka ter seveda tudi glede na njegove želje in preferenčne.

Različni kroji otroških hlač omogočajo prilagajanje glede na različne situacije, vremenske razmere in udobje otroka, kar je pomembno pri izbiri primernih hlač za otroke. Pred nakupom otroških hlač je zato priporočljivo upoštevati različne vrste krojev in izbrati tiste, ki najbolje ustrezajo potrebam in okusu otroka.

Za katerega od kroje je najbolj primerno katero blago?

Izbira blaga za otroške hlače je odvisna od vrste kroja in namena uporabe hlač. Različni kroji zahtevajo različne vrste blaga, ki so primerne glede na funkcionalnost, udobje, stil in sezonske razmere. Nekaj primerov:

 1. Klasičen kroj (ravne hlače): Klasičen kroj otroških hlač, ki so običajno ravne in ohlapnejše, se običajno uporablja za vsakodnevno rabo. Za takšen kroj so primerne tkanine, kot so denim (jeans), bombažna kanvas, mehki bombažni materiali in druge vzdržljive tkanine, ki so udobne za nošenje skozi ves dan.
 2. Slim-fit (ozke hlače): Slim-fit otroške hlače, ki so običajno bolj oprijete in ozke, se običajno uporabljajo za bolj modne in formalne priložnosti. Za takšen kroj so primerne elastične tkanine, kot so stretch jeans, elastični bombažni materiali in podobno, ki omogočajo dobro prileganje in svobodo gibanja.
 3. Cargo (tovorni kroj): Cargo otroške hlače, ki imajo več žepov in so običajno bolj ohlapne, so primerne za bolj aktivne dejavnosti in prosti čas. Za takšen kroj so primerne trpežne tkanine, kot so najlon, mešanice bombaža in najlona ter podobno, ki so odporne na obrabo in zagotavljajo udobje pri gibanju.
 4. Jogger (sproščen kroj): Jogger otroške hlače, ki so običajno sproščenega kroja in imajo elastične manšete na gležnjih, so primerne za športne dejavnosti in prosti čas. Za takšen kroj so primerne mehke tkanine, kot so bombažni jersey, sweatshirt materiali in podobno, ki so udobne za nošenje in omogočajo svobodo gibanja.

Poleg tega je pomembno upoštevati tudi sezonske razmere, kot so toplina, hlad, vlaga itd., ter izbrati ustrezno blago, ki ustreza vremenskim razmeram in potrebam otroka glede na aktivnost, za katero so hlače namenjene. Pred nakupom otroških hlač je vedno priporočljivo preveriti navodila proizvajalca glede priporočenega blaga in pravil pranja in vzdrževanja, da se zagotovi dolgotrajnost in udobje otroških hlač.

otroske-hlace-zamet

Ali lahko kupim kroj če želim sam šivati otroške hlače?

Da, obstaja več možnosti, kako lahko kupite kroj za otroške hlače, če želite sami šivati. Tukaj so nekateri načini:

 1. Nakup vzorčnega kroja v trgovini z blagom ali spletu: Obstaja veliko trgovin z blagom, ki ponujajo vzorčne kroje za šivanje otroških oblačil, vključno z otroškimi hlačami. Te kroje lahko najdete v različnih stilih, velikostih in težavnostnih stopnjah, od začetniških do naprednih. Vzorčne kroje lahko prilagajate glede na želeno dolžino, širino, vrsto blaga in druge želje.
 2. Sledenje obstoječim oblačilom: Če imate otroške hlače, ki so vam všeč in so ustrezne velikosti, lahko uporabite sledenje (tudi imenovano “odstranjevanje”) za ustvarjanje vzorca iz teh oblačil. Sledenje vključuje postavljanje oblačila na papirni vzorec in sledenje oblikam s svinčnikom ali peresom, nato pa izrezanje vzorca iz papirja.
 3. Uporaba brezplačnih spletnih vzorčnih krojev: Obstaja veliko spletnih strani, ki ponujajo brezplačne vzorčne kroje za otroška oblačila, vključno z otroškimi hlačami. Te kroje lahko prenesete, natisnete in izrežete, nato pa jih uporabite kot osnovo za šivanje svojih otroških hlač.

Ko imate kroj, boste potrebovali ustrezno blago, ki ustreza zahtevam kroja in potrebam otroka glede na sezonske razmere, udobje, vzdržljivost in funkcionalnost. Pomembno je skrbno slediti navodilom kroja ter upoštevati tehniko šivanja, kot je navedeno v kroju, da dosežete ustrezno prileganje in končni videz otroških hlač.

Ali je ceneje sešiti otroške hlače ali jih je ceneje kar kupiti?

Vprašanje o tem, ali je ceneje sešiti otroške hlače ali jih kupiti, je odvisno od več dejavnikov, kot so cena blaga, cena vzorčnega kroja, vaše spretnosti v šivanju, čas, ki ga boste namenili šivanju, in primerjava cen že izdelanih otroških hlač na trgu.

Na splošno velja, da če imate izkušnje v šivanju, ste vešči uporabe šivalnega stroja in imate dostop do ugodnega blaga in vzorčnih krojev, lahko s šivanjem otroških hlač prihranite denar. Prav tako lahko pridobite večjo prilagodljivost glede izbire materialov, slogov in velikosti otroških hlač ter jih prilagodite glede na posebne potrebe vašega otroka.

Vendar pa je treba upoštevati, da lahko šivanje otroških hlač zahteva čas, trud in spretnosti, zlasti če ste začetnik v šivanju. Poleg tega se lahko stroški za blago, kroje in druge potrebne materiale ter opremo, kot je šivalni stroj, seštejejo. V primeru, da nimate veliko časa ali znanja za šivanje, lahko že izdelane otroške hlače na trgu pogosto najdete po različnih cenah, od ugodnih do visokih, odvisno od blagovne znamke, kakovosti, materialov in drugih dejavnikov.

Zato je pri odločanju, ali je ceneje sešiti otroške hlače ali jih kupiti, pomembno upoštevati vaše spretnosti v šivanju, razpoložljive vire in osebne preference glede kakovosti, prilagodljivosti in časa, ki ga želite nameniti za izdelavo otroških hlač.

Konec koncev bi se vam veliko bolj splačalo šivati otroška oblačila če bi jih tudi prodajali. Se pa pri tem pojavijo nove težave, ker je potrebno vse organizirati. V tem primeru nebi več samo šivali ampak bi vodili podjetje, markeing in še kaj.
Morali bi skrbeti za produktno fotografijo, da bi svoja oblačila prikazali v kar se da dobri luči. V primeru resne trgovine družinske fotografije na katerih vaši otroci nosijo oblačila pač niso dosti. Torej s tem pride tudi veliko več odgovornosti.

LABI otroška oblačila